menu weiss

SVETT – hos häst och ryttare

Av Dres. med. vet. Klaus und Marie-Luise Neurand

Neurand 2012

Häst och människa har en sak gemensamt: båda kan svettas kraftigt – en enorm prestation av huden. Huden som är vårt största organ beaktas inte särskilt mycket men håller ihop hela kroppen. Den har många olika uppgifter. Huden skyddar kroppen mot värme, kyla, strålning, gifter, bakterier och smuts. Den stödjer njurfunktionen, styr vatten- och elektrolytbalansen och därmed även kroppstemperaturen. Finkänsliga sensorer och receptorer ger kroppen information om olika yttre intryck men även om variationen av kroppstemperaturen. Den arbetande hästen svettas för att reglera kroppstemperaturen. Muskelaktivitet för fysisk prestation, oavsett om kort- eller långvarig möjliggörs av hudens termoreglering. Ca 75% av den använda energin behöver lämna organismen som värme, huvudsakligen via huden, bara delvis genom andningsorgan.
Termoregleringen
Termoregleringen sker på olika sätt, det är samma för häst och människa.
Kroppstermeraturen styrs så att människan håller 37*, hästen 38*. Men hur?
1. Kroppsytan kan avge värme till svalare omgivning eller kontaktytor (konduktion). Effekten är beroende av termperaturskillnaden.
2. Vinden kyler ner genom konvektion.
3. Vidare avger kroppen värme genom långvågig strålning (radiation).
4. Störst effekt för termoregleringen har avdunstning av vatten och svett.
a. Den så kallade perspiratio insensibilis beskriver avdunstningen av vatten från kroppsytan utan att detta blir synlig. Även utan svettsekretion förlorar huden stora mängder vatten – om det inte förhindras genom täcken respektive kläder. Utvidgningen av kärlen (arterier, vener, anastomoser, kapillarer) nära kroppsytan gör det möjligt.
b. Vid högre arbetsbelastning eller högre temperaturer tar svettbildningen över (perspiratio sensibilis).

Människan har svettkörtlar (glandulae glomiformes) över hela hudytan som kan avsondra svett, delvis väldigt mycket på händer och fötter. Människosvett innehåller bara små mängder äggvita som är utan lukt i början. Otrevlig lukt kan uppstå efter en tid genom bakteriell påverkan.

Hästen har svettkörtlar (glandulae tubuliformes) som alltid mynnar i hårkanalen. De finns i olika mängder på kroppen. Hals och bog samt mage och innsidan låren kan svettas mest. Benen bidrar bara i mindre omfattning till termoregleringen. Svetten är hyperton, dvs innehåller mer äggvita och elektrolyter vilket förklarar varför hästar kan skumma när de svettas. Bland husdjuren är det bara hästar som använder huden för termoregleringen, precis som människor. Katter, hundar, får och grisar har hisotogisk jämförbara körtlar i huden men de har ingen betydelse för termoregleringen. De producerar doftämnen och ämnen för hud- och hårvård.

Haut querschnitt1

Genomskärning hästhud
Roten av ett hårstrå med pigmentinlagring, bredvid tvärsnitt av apokrina svettkörtlar [250fache Originalvergrößerung]

För häst och ryttare uppstår en kraftig kyleffekten genom svettkörtlarnas aktivitet och därmed avdunstning (evaporation) på hela hudytan. Förutsättningen är dock att … på huden är större än i omgivande luften. Vid regn på varma sommardagar har luften oftast så hög luftfuktighet att svetten inge dunstar av och kylningen fungerar bristfällig. Det är detta vi kallar för kvavt och det kan leda till hypertermi. Sådan överhettning av muskelsystemen pga påverkas av flera faktorer. Lång vinterpäls på varma vår- eller höstdagar fördröjer termoreguleringen avsevärt. Dessutom kan avdunstningen av svett förhindras om man täcker större delar av kroppsytan. Så kan olika sadelunderlägg försämrar termoreguleringen. Täta filtpads, gummiunderlagg eller gelpads blockerar beroende på sin storlek upp till 20% av kroppsytan och förhindrar där en möjlig evaporation. Hästen svettas utan att det ger kyleffekt. Denna fundering ledde till önskan att förbättra klimatet under sadeln. Svetten som bildas under sadeln ska helst obehindrat dunsta av. Lösningen är sadelpads med luftpolstring som konstrueras av elastiska mikrofibrer. Så uppstår en kontinuerlig luftström genom en sug- och pumpeffekt under ridningen.

Flera distansryttare bekräftar att QUITTPAD® är en lämplig lösning. En nästan torr päls talar för en optimal svettavdunstning under sadeln. Häst och ryttare är nöjda

Den här webbplatsen använder cookies för att hjälpa till med navigering och analysera din användning av vår webbplats.